Иновативна услуга - Фетална морфология с видео връзка в реално време

Д-р Милена Цолова е сред първите акушер-гинеколози у нас, който внедри възможностите на телемедицината в своята практика в ДКЦ Неоклиник. Това ще даде възможност да се провеждат консултации със специалисти по пренатална диагностика извън пределите на лечебното заведение. Чрез внедряване на системата за конферентна връзка по време на преглед, д-р Цолова дава възможност и на бъдещите татковци също да присъстват на прегледите на своите половинки.

Конферентната връзка се извършва чрез достъпване на персонален линк, изпратен на предварително подаден от пациента или лекаря e-mail адрес. Наблюдаващият има възможност да вижда както картина на случващото се в кабинета, така и близък план от екрана на апарата в реално време. В един преглед могат да се присъединят неограничен брой участници, което дава възможност да се извършват както дискусии с повече от един специалист едновременно, така и повече от един член на семейството да наблюдава прегледа на бременната. „Новите технологии ще въведат ерата на персонализирано здравеопазване,  даващо възможност на пациентите да управляват по-добре здравето и медицинските си състояния. Тя ще осигури значителни подобрения в качеството на грижите за пациентите, по-ниски разходи и по-голяма оперативна ефективност.“, споделя д-р Милена Цолова.

За осъществяване на конферентната връзка се използва софтуер на американската компания Cisco, която разработва и продава приложения за уеб конференции, видеоконференции и унифицирани комуникации. Приложението Webex от Cisco е водещото корпоративно решение за видеоконференции, онлайн срещи, уебинари, обаждания в облак и др. То осигурява бърза, лесна и защитена връзка само с помощта на интернет независимо от местоположението, типа на използваното устройство и броя на участниците в конферентната връзка.

Възможността от извършване на медицински прегледи от разстояние е стъпка напред за родната медицина и здравеопазване. Специалистите ще могат да наблюдават пациентите и да събират данни, които да са полезни за подобряване на персонализираната и превантивна грижа. Освен извършването на прегледи и консултации чрез видеообаждане, сред предимствата, които внедряването на технологии носят за здравния сектор, са надеждно дистанционно наблюдение в реално време, бързо предаване на големи файлове, което от своя страна води до възможност да бъде приложено адекватно лечение своевременно, както и ще позволи на лекарите да обменят опит и съвети по-ефективно.