Д-р Богданов – мисията „Диабетно стъпало“

Захарният диабет е хронично състояние с висока социална значимост– към момента в България са диагностицирани повече от 500 000 души, а други 300 000 не знаят, че имат диабет или са в преддиабетно състояние. Това е огромна общност от хора, които са потенциално застрашени от развитие на тежки и необратими усложнения.

Диабетното стъпало е усложнение, което на практика застрашава всички хора със захарен диабет, но, за съжаление, често се омаловажава и неглижира както от специалистите, така и от самите пациенти.

Дългогодишните ми наблюдения и опит като специалист по диабетно стъпало показват, че усилията трябва да бъдат насочени основно към превенцията и повишаването на здравната култура на хората със захарен диабет. Специализираният ми кабинет по диабетно стъпало, който се намира в София, е само една от възможностите да работя в тази посока. За да бъда полезен на повече хора от 23 години пътувам из цялата страна и посещавам пациентски организации и сдружения на хора със захарен диабет, провеждам консултации, правя групови и индивидуални обучения, свързани с личната грижа за краката. На тези срещи информирам хората за всички новости в профилактиката и лечението на диабетното стъпало. Когато се налага, консултирам и лекувам трудноподвижни възрастни хора в домовете за здравни грижи. През годините съм помагал и продължавам да помагам безрезервно на всеки, потърсил моята помощ.

Важно е хората с диабет да знаят, че кожата на краката им е огледалото на техния организъм и че и най-малките нарушения в целостта на кожата (нацепвания, пукнатини, мазоли, ранички) могат да доведат до необратими последици, ако бъдат подценени. От друга страна, всеки човек трябва да съзнава, че качеството на лечението е резултат не само от съпричастността и компетентността на лекаря, но и от доверието, с което пациентът подхожда към него. Нужно е ние, специалистите, и хората с диабет да бъдем еднакво ангажирани към грижата за здравето. Животът с диабет може да бъде пълноценен. Своевременната и правилна грижа за краката, профилактичните прегледи и адекватното лечение са верният път за предотвратяване на усложненията.